Plastpåse eller tygkasse?

Har du också valt mellan plastpåse och papperspåse i kassan, utan att veta vilket som är bäst? Och tygkasse, är det verkligen bra?

Den bästa kassen är den som används flest gånger. Det eftersom att det går faktiskt inte att säga om kassar av plast eller papper är bäst. Olika studier ger nämligen olika resultat. Sedan är det som så att vilket material som ger minst miljöpåverkan beror bland annat på i vilket land kassarna tillverkats och vilka råvaror och energikällor som använts. Därför är den bästa kassen den som används allra flest gånger och sedan återvinns. Så det är bra att ta med dina gamla kassar nästa gång du handlar, av tyg, papper eller plast

Här i denna text ska vi försöka reda ut detta lite med olika begrepp.

Olika påsar och vad de innebär

Om du är i affären och ska välja påse är det bra att välja miljökasse istället för plastpåse. De ser ut som vanliga plastkassar, men är tillverkade av förnybar råvara, som majs eller sockerrör. De är bättre för klimatet än de vanliga plastkassarna som är gjorda av olja. 

En tygkasse låter ju som en bra idé och den är bra, så tillvida att du använder den massor! Det är nämligen så att när dessa tygkassar tillverkas så kräver de bra mycket mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning än övriga kassar. 

Det finns tunna påsar, som är soppåsar och finns på rulle. De passar bäst till just sopor. Dessa påsar kräver inte lika mycket energi vid tillverkning som tjockare plastpåsar, vilket är bättre för klimatet.

De tjocka plastkassar som finns i klädbutiker bland annat kan ställa till problem. Dessa kassar  kräver mycket energi vid tillverkningen, ger mycket avfall på grund av tjockleken och är kluriga att återanvända eftersom de inte passar till så mycket annat än just kläder. 

När det gäller hundbajspåsar, satsa på de som är komposterbara. Slösa inte med dem, de kräver ju energi att tillverka dem, men de är bra för naturen på andra sätt. 

 

 

 

28 Aug 2019